Hogyan tartsd tisztán az ecsetjeidet?

Hogyan tartsd tisztán az ecsetjeidet?

Az ecseteink különösen fontos szerepet játszanak a munkánkban, hiszen a jó ecset megkönnyíti, a rossz vagy rossz állapotú ecset pedig rendkívül megnehezíti azt. Azért, hogy ecseteink hosszú ideig megőrizhessék a jó állapotukat, mi magunk is sokat tehetünk: egyrészt azzal, hogy munka közben hogyan használjuk őket, másrészt azzal, hogy hogyan és mivel tisztítjuk őket. A tisztítás során a legfőbb alapelv az, hogy milyen anyag felvitelére és pontosan mire használjuk az ecsetünket. Az ecsetek típusairól és jellemzőiről már korábbi cikkünkben is írtunk. 

ZSELÉS ECSETEK TISZTÍTÁSA

Az ecset belsejében lévő zselét építő ecsetek esetén nem szoktuk eltávolítani, hiszen ez a benne lévő zselé fogja össze a szőrt, és előzi meg azt, hogy az ecsetre felvett zselégombóc tele legyen apró buborékokkal. Ezért az építő ecseteinknek csak a külsejét érdemes áttörölni tiszta vagy esetleg zselé fixálóval (például Aroma Cleaner) átitatott szálmentes törlővel, majd a szőrszálak védelmében mindenképpen tegyünk rá kupakot, és fénytől védett helyen tároljuk. Emiatt célszerű külön-külön ecsetet használnunk a fehér, a clear és a cover anyagokhoz, ha pedig színes anyagot viszünk fel építő ecsettel, akkor néhány színenként érdemes ott is külön ecsettel dolgozni: fekete, kékek-zöldek, pirosak-pinkek, narancsok-sárgák, világos színek.

Díszítő ecseteinknél fontos, hogy a szőrben maradt színeket eltávolítsuk, különben a következő díszítésnél belekeveredne az előző szín. Ezt megtehetjük óvatosan zselé fixálóval, de csak finoman áttörölve, mert roncsolhatja az ecset szőrét, főleg a természetes szőrt szárítja ki. Érdemesebb AcrylGel számára kifejlesztett folyadékot (AcrylGel Solution) használni a tisztításra, mert ez sokszor kíméletesebb az ecset szőréhez, ebben óvatosan át is öblíthetjük az ecsetet, vagy ecsetmosó folyadékkal finoman áttörölhetjük. Ezek az anyagok teljesen eltávolítják a zselét az ecsetből, ezután pedig szét fognak állni kicsit a szőrszálak, ezért ügyeljünk arra, hogy állítsuk vissza őket az eredeti formájukra, és óvatosan tegyük rá a kupakot, nehogy visszahajoljanak a szőrszálak.

Másik megoldás, ha egy hígabb fényzselét (Pl. Cool Shine Ever Top Gel) használunk arra, hogy eltávolítsuk az ecset tövébe rakódott színes anyagot. Ez azért is jó, mert egyáltalán nem károsítja sem a műszőrt, sem a természetes szőrt, gyakorlatilag csak „kicseréli” a színes anyagot a színtelen fényzselére, szépen összetartva az ecset szőrét. Amikor már teljesen tiszta az ecset, csak a külsejét töröljük át tiszta, szálmentes törlővel, majd kupakkal együtt fényvédett helyen tároljuk.

ACRYLGEL KITISZTÍTÁSA

AcrylGel használata esetén az ecsetünket folyamatosan nedvesítjük az ehhez kifejlesztett folyadékkal (AcrylGel Solution), a munkánk végeztével pedig az esetlegesen az ecset szőrére tapadt anyagot is ezzel a folyadékkal tudjuk maradéktalanul eltávolítani. Ezután papírtörlőn töröljük és formázzuk az ecsetet, majd kupakkal együtt, fénytől védett helyen tároljuk. Néhány alkalom után érdemes porcelán Liquid-ben átöblíteni, és formázva eltenni.

PORCELÁN ELTÁVOLÍTÁSA

Az AcrylGel-hez hasonlóan a porcelán esetén is munka közben folyamatosan tisztítjuk az ecsetünket, mégpedig Liquid-ben. Ennek köszönhetően, ha jól dolgozunk, munkánk végeztével az ecsetünk tiszta, így csak néhányszor át kell öblítenünk a Liquid-ben, majd papírtörlőn formára törölni, és kupakkal együtt védett helyre tenni.

BEKÖTÖTT ANYAG ELTÁVOLÍTÁSA

Akármennyire is figyelünk az ecsethasználatra, előfordulhat, hogy valahonnan UV-fény éri az ecsetet, és beleköt a zselé vagy az AcrylGel, esetleg idővel az ecset belsejébe beleköt a porcelán. Ebben az esetben, ha UV-fényre kötő anyagról van szó (zselé, AcrylGel), azt sajnos nem lehet eltávolítani az ecsetből, mert ezeket az anyagokat nem oldja semmi – sem aceton, sem ecsetmosó. Porcelán esetén azonban még van remény: alaposan itassuk át Liquid-del, majd csavarjuk alufóliába. Nagyjából 24 óra múlva a megkötött porcelán kissé felpuhul, és óvatosan ki tudjuk törölni a szőrszálak közül. Ha ez mégsem működik, mert nagyobb mennyiségű anyag van az ecsetben, vagy régebben bekötött anyagról van szó, akkor néhány percig áztassuk, mossuk át acetonban. Az aceton megoldja a porcelánt, és óvatosan ki lehet törölni a szőrszálakból, de fontos tudni, hogy rendkívül szárítja a természetes szőrt, ezután sokkal könnyebben bele fog tapadni az anyag.

Fontos! Soha ne akarjuk a bekötött anyagot körömmel, narancsfa pálcával, bőrfeltolóval kikaparni az ecset szőréből, mert ezzel roncsoljuk a szálakat, használhatatlan lesz utána az ecsetünk.

A jó ecsetek rendkívül könnyűvé teszik a munkánkat, de nem olcsók. Vigyázzunk rájuk munka közben, folyamatosan tartsuk őket tisztán, és formázzuk a szálakat, hogy hosszú ideig megfelelő társaink lehessenek.

Perfect Nails

Szólj hozzá

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.