A csiszolófejek hatalmas segítséget jelentenek a munkánkban, de mivel rengetegféle létezik, könnyű elveszni közöttük, hogy melyik mire való, hogyan kell használni, tisztítani őket – vegyük sorra ezeket.

Karbid, gyémántporos, kő frézerek

A csiszolófejeket anyaguk szerint nagyon fontos megkülönböztetni, mert nagyban meghatározza, hogy mire lehet és kell őket használni. A karbid fejek speciális anyaguknak köszönhetően kevésbé melegszenek, mint a korábbi papír csiszológyűrűk, emellett élettartamuk is jóval hosszabb, hónapokig, de akár évekig is jól használhatóak. A karbid fejek felülete bemart, ami azt jelenti, hogy anyagában barázdált, nincs raja semmilyen plusz bevonat. Ezeket a fejeket alapvetően műköröm és géllakk anyag eltávolítására, vékonyítására szoktuk használni, kisebb verzióját pedig a letapadt szarupárkány felemelésére.

A gyémántporos frézerek felületén egy vékony réteg bevonatot találunk, amely egy finom reszelőnek megfelelő, érdes felületet eredményez. Ezeket a fejeket általában letapadt bőr eltávolítására, szarupárkány tisztítására, száraz bőrkeményedés vékonyítására használjuk.

A kő fejeket leginkább pedikűr során használjuk a bőr finomítására, illetve a körömre tapadt bőr eltávolítására, tulajdonképpen a gyémántporos frézerek egy másik verziójának tekinthetjük őket. Ezeket a fejeket a puhább, kevésbé ellenálló anyaguk miatt óvatosan, körömlemezen csak nagyon finoman használjuk, különben idő előtt elveszítik erejüket, elkophatnak.

Melyik formát válasszam?

A csiszolófejek anyaga mellett a forma az, amely meghatározza a funkciót. A henger formájú széles fejeket főleg műköröm és lakkzselé anyagának vékonyításához, eltávolításához használjuk például Csiszolófej – ezüst, porcelánhoz). A kerekített fejű hengerek lehetővé teszik a bőr melletti, biztonságos munkát (például Galaxy Csiszolófej – Karbid kerekített henger – Anyageltávolításhoz). A henger formájú keskenyebb fejek könnyedén beférnek a köröm széléhez a sáncokba, így ezeket a fejeket akár töltésnél levegősödés kireszeléséhez, akár munkafolyamat végén összereszeléshez jól használhatjuk.

A kúp alakú fejek kiválóak a felület összereszeléséhez, a bőr melletti részek vékonyításához és akár a szabadszél felőli reszeléshez is, legyen szó korrekciós vékonyításról, alsó lépcső vagy a természetes körömlemez kireszeléséről (például Csiszolófej-Karbid hegyes kúp).

A kugli fejek nagyobb változatait anyageltávolításhoz-vékonyításhoz használhatjuk, mivel széles hasuk hatékonyan marja a köröm nagy részéről az anyagot, vékonyabb hegyével pedig könnyedén elérjük a bőr melletti részeket (például Csiszolófej – Kugli nagy lamellás). Kisebb változatával a letapadt bőrt könnyedén felemelhetjük, megkönnyítve ezzel a kutikula kivágását (például Csiszolófej – Karbid kugli kicsi).

A buzogány formákat leginkább a kutikula felemeléséhez, a szarupárkány tisztításához használjuk, mivel vékony hegyük eléri a szarupárkány mélyebb részeit, eltávolítja a letapadt száraz bőrt, szélesebb teste pedig távolságot hoz létre a körömlemez és a szarupárkány között, ezzel megkönnyítve az anyagfelvitelt (például Galaxy csiszolófej – Gyémántporos buzogány – Manikűrhöz).

Csiszolófej készlet

Tisztítás

A fizikai tisztítás nagyon fontos első lépés, amellyel eltávolítjuk a csiszolófejbe tapadt port és bőr, illetve anyagmaradékot. Karbid és minden bemart fej esetén bátran használjuk a fém Csiszolófej Tisztító Kefét, amely erős szálainak köszönhetően eltávolítja a barázdák mélyéről is a lerakódást. Gyémánt és kő fejek esetén azonban legyünk óvatosak, mert a fém kefe eltávolíthatja a gyémántporos bevonatot, ezeket a frézereket erősebb szőrű körömkefével tisztítsuk.

Második lépésként alkalmazzunk fertőtlenítőt, amely spray verzió esetén permetezést, normál folyadék esetén áztatást, esetleg ultrahangos tisztítást jelent. Fontos, hogy mindig a megfelelő behatási időt alkalmazzuk, illetve ellenőrizzük, hogy a fertőtlenítőszert le kell-e mosni vagy törölni a fém eszközökről, nehogy kárt tegyen bennük.

Cikk szerzője:

Darabos Évi

Legfrissebb bejegyzések