Így válassz fényzselét, és tökéletes lesz a végeredmény!

Így válassz fényzselét, és tökéletes lesz a végeredmény!

Rengeteg fényzselét megtalálhatsz már a piacon, de mi a különbség köztük? Miért van ennyiféle, mikor melyiket érdemes használni? Vegyük sorra, milyen fő szempontokat kell figyelembe vennünk a választásnál! 

Rugalmasság:

A fényzselé rugalmassága azt mutatja meg, hogy milyen anyagra lehet használni: a rugalmatlan vagy enyhén rugalmas fényzselék (pl. Top Gel, No Cleanse Top Shield) csakis szilárd, rugalmatlan műköröm alapanyagra használhatóak, például porcelán, zselé vagy polygel anyaggal készült körmökre, mert ezek a fényzselék egyáltalán nem tudják követni a rugalmas anyag mozgását.

A rugalmas fényzselék (pl. Extreme Gloss, Cool Shine Ever) bármilyen felületre tökéletesek, legyen szó műkörömről, erősített géllakkról vagy hagyományos lakkzseléről, képesek követni a rugalmas felület mozgását, hajlását anélkül, hogy megrepednének.

Szín:

Bizonyos fényzselék színélénkítő adalékanyagot tartalmaznak, amely megakadályozza, hogy extrém erős UV fény esetén (nyáron vagy szoláriumban) besárguljanak a színek, ezért nyáron kimondottan ajánlott ezeket a fényzseléket (pl. Cool Shine Ever Top Coat Gel Fényzselé - 15ml) használni. Ez az adalék enyhén lilás-kékes árnyalatot ad a körömnek, amely hideg színeken (pl kékek, lilák, rózsaszínek) és fehér, akár francia körmön még jobban kiemelik a színek hideg árnyalatát.

Ugyanakkor ez a kékes-lilás árnyalat nem feltétlen mutat jól meleg színeken, (pl. piroson, barnán, narancson) és általában a feketén sem szeretik a vendégek, ezért ezekre a színekre olyan fedőfényt válasszunk, amelyben nincs semmilyen színélénkítő (pl. Extreme Gloss).

Állag:

A fényzselék állaga is változó, vannak sűrűbb és hígabb anyagok, ennek egyrészt akkor van jelentősége, amikor a levegő hőfoka jelentősen eltér a normáltól, ez pedig megváltoztatja a fényzselé eredeti állagát. Nyáron a meleg helyiségben a zselék folyékonyabbá válnak, ilyenkor érdemes egy eredetileg sűrűbb anyagot választani, amely a meleg hatására picit hígabbá (pl. Extreme Gloss, LaQ X Glossy), így pont ideálissá válik: nem folyik el, könnyen kezelhető. Télen pont ellentétes a folyamat, hidegben a zselék állaga sűrűbbé válik, így a picit hígabb állagú anyagok (pl. Cool Shine Ever, Speed & Shine) ilyenkor jobban a helyükön maradnak, kevésbé folynak el.

Az állag kiválasztásánál azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen funkciót szánunk a fényzselének: ha csak vékony réteget szeretnénk felvinni, akkor lehet akár hígabb az állaga, nem fog problémát okozni, ha azonban felületet szeretnénk egyenlíteni vagy C-ívet kialakítani, ott kell, hogy egy picit sűrűbb legyen az állaga és megtartsa a kialakított ívet, a nagyon híg fedőfények ilyenkor pillanatok alatt a sáncokba folynak.

Effektek:

A különböző effekteket tartalmazó fényzselék kiválóak arra, hogy kisebb-nagyobb csillámokat (pl. LaQ X Effect Top Pixie, Prisma, Silver flakes, Golden flakes), fehér-fekete pöttyöket, foltokat (White flakes, Square flakes, Hexa flakes, Gránit effekt) vigyünk fel a körömre, ezzel egyedi, díszített hatást létrehozva pillanatok alatt.

Nem lehet tehát egyetlen fényzselére azt mondani, hogy a legjobb, de kiválaszthatjuk azt a néhány legjobbat, amiből az adott helyzetben, az adott feladatra a legmegfelelőbben tudjuk használni.

FÉNYZSELÉK

Cikk szerzője:

Darabos Évi

Szólj hozzá

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.